Bewoners vertellen: aardgasvrij, warmtepomp erbij!

Wim* woont ‘s-Gravenland in een rijtjes-gezinswoning. 

Wim vertelt enthousiast: 

Van het gas af!
Bij de overstap naar een nieuwe energieleverancier had ik alleen elektra aangevraagd, want koken doe ik elektrisch en de cv-ketel had ik vervangen door een warmtepomp. Daarover later meer.

Je moet voor je gasaansluiting betalen (vastrecht en administratiekosten voor €25 per maand) of je moet hem laten afsluiten.

Dat afsluiten is voor woningen op de grond met een eigen aansluiting kostbaar, rond de €800, maar er is beweging om dit te verminderen. Klik hier voor meer info.

Die afsluiting heb ik dan maar aangevraagd en drie maanden later was het zover. De dag ervoor twee omleidingsroutes en een straatafsluiting op 14 borden aangekondigd. De dag zelf de straat
afgesloten, een geul gegraven om de hele gasleiding naar de hoofdleiding te verwijderen! Daarna heeft Stedin alles weer netjes dicht gestraat en opgeruimd en om 1 uur middags zag je er niets meer van.

Alleen electriteit: all-electric.
Nu ben ik wat je noemt all-electric. Ik heb alleen een elektriciteit aansluiting die alle energie levert, naast de zonnepanelen op het dak. Die zonnepanelen leveren jaarlijks 3500kWh, dat is genoeg voor mijn elektra verbruik zonder warmtepomp te compenseren.

De warmtepomp pompt warmte (of koude als je wilt) van buiten naar binnen en dat doet die heel efficient. Voor 1 deel elektrische energie levert de warmtepomp 3,5 delen warmte. Dat doet die ook onder het vriespunt, zelfs tot -20 graden Celsius. Zo koud was het de laatste 20 jaar gelukkig niet in Prinsenland.

Wanneer een warmtepomp?

Is all-electric met een warmtepomp een goede oplossing? 

– NIET als je een uur onder de warme douche wilt staan. Na een kwartier douchen is de boiler leeg en het duurt dan weer een half uur voor de warmtepomp het water weer opgewarmd heeft.
– NIET als je geen plek hebt om de warmtepomp buiten neer te zetten of op te hangen. De pomp is zo groot als een forse airco-unit en maakt geluid. Op 1km van de snelweg maakt het verkeer meer lawaai dan de warmtepomp.
– NIET als je je huis niet warm kunt krijgen met het cv-water op 50 graden ingesteld. Eerst isoleren.

Het beste werkt een warmtepomp met laag temperatuur verwarming, afgekort LTV. Dit is vloer-, wand- of plafondverwarming of radiatoren met ventilatortjes.

Wat kost het?
Een 5kW warmtepomp met 200 liter boiler kost €5000 het installeren €1000-1500. Ik heb de Panasonic monoblok zelf aangesloten (alleen 2 cv-leidingen en electra, geen koelmiddel of vacumeren) en zelf een
boiler gekoppeld en was €4000 kwijt en kreeg via RVO (subsidie via ministerie van economische zaken) €1700 terug.

Is het veel troep?
De warmtepomp op het dak krijgen (100kg) leverde de grootste troep op. De boiler hangt op de plaats van de oude cv-ketel en de leidingen naar buiten is even boren en hakken. In één dag klaar.

Comfort
Een warmtepomp is op zijn best als die heel gestaag rustig doordraait. Dat levert is huis een constante aanvoer van warmte, de vloer en de radiatoren blijven handwarm. Daarom wordt gezegd dat je een warmtepomp’s’-nachts niet uitzet. Ik doe het wel en s morgens is het hooguit 1 graad afgekoeld (gordijnen dicht). Dat is in een half uur weer aangewarmd. Heel comfortabel.

Is het fossielvrij?
In de zomer lever ik elektriciteit aan het net en in de winter gebruik ik elektriciteit van het net via Greenchoice, dat zou fossielvrij moeten zijn. Met wat meer windmolens en zonneparken en zonnepanelen op daken in Rotterdam Prins Alexander zouden we het bijna zelf kunnen realiseren.”

* Echte naam bij redactie bekend.

Lees ook onze andere berichten:

Welkom op het ONLINE SPREEKUUR op 2 september 2021!

Welkom op het ONLINE SPREEKUUR op 2 september 2021!

Op 1 juli organiseert op donderdag 1 juli voor het eerst een online spreekuur voor bewoners in Prins Alexander. Vanaf 19.30 uur zitten een aantal medebewoners klaar om vragen te beantwoorden over verduurzaming van uw woning, aardgasvrij, warmtenet, energieopslagmogelijkheden en meer. Als er niet direct een antwoord voorhanden is gaat Alex Energie daar achteraan